За и против употребата на силикон в козметиката

,
Главното свойство на силикона, заради което е толкова ценен от представителите на козметичната индустрия е това, че той има моментален ефект. С помощта на силикона можете да получите "всичко и веднага"без уморителни тренировки и без скъпи и болезнени медицински козметични процедури. Козметичните компании започнаха да използват силикон в средата на 20-ти век, а сега вече се намира в състава на повечето козметични продукти.

Използваният в козметичните кремове и маски силикон допринася за задържането на влагата и пигментите в кожата, защитава кожата и косата, образувайки дишаш защитен слой срещу външни влияния. Именно благодарение на това си свойство силиконът позволява да се сдобием бързо и ефективно със сияен тен и блестящи устни и коси, поради което много често се употребява и в производството на гланцове за устни, балсами и шампоани. Силиконовите съставки не встъпват в реакция с останалите с останалите козметични компоненти и затова можем да ги намерим практически във всякакъв вид козметични продукции.

Въпреки негативните мнения относно употребата на силикон в козметиката, той на практика е безвреден за човешкия организъм. Не прониква в кожата, хипоалергичен е и в никакъв случай не допринася за появата на онкологични заболявания. Често се счита, че силиконът в козметиката задържа не само влагата в кожата и косата, но също мръсотия и бактерии. Това не е съвсем вярно, тъй-като нормалното спазване на лична хигиена е напълно достатъчно да бъдат избегнати тези странични ефекти. Всеки вид козметичен силикон се измива много лесно със сапун или се очиства с тоник за лице.

Въпреки всичко, ако вие сте от хората, които са абсолютно против присъствието на силикон във вашата козметика съществуват много козметични средства, които са произведени и без вездесъщият силикон. Неговата функция бива чудесно заменена и от копринените протеини, натуралните масла и кератини, но тяхната употреба значително оскъпява козметичните продукти.
Произвеждат се специални козметични серии без силикон, на които е изрично упоменато на флакона, че не съдържат силикон.

Ето и няколко съвета как да откриете наличието на нежелан силикон във вашите козметични продукти:
Силиконът много често бива скрит в списъка със съставките на вашия продукт под имена като
Siloxan, Cone или Conol, това в същност са силикони.
ClomethiCone е летлив силикон със антистатично и омкотяващо действие, който обиконвено се използва в производството на шампоани. 
DimethiCone е силиконово масло употребявано в кремовете за лице с цел образуване на защитен слой.
DimethiCone Cool и  AmoDimethiCone се намират най-често в балсамите за коса, особено в балсамите за сухи коси, защото образуват плътен защитен слой върху косъма.

От всичко горе написано си струва човек добре да си помисли дали си струва чак толкова избягването на силиконови съставки в козметичните продукти. Нито едно от от техните свойства не е чак до толкова ужасно, че да се пазим от него като от отрова. 






Яндекс.Метрика

0 коментара to “За и против употребата на силикон в козметиката”

 

Информационен блог за жените Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates