Защо са полезни ярко оцветените храни

,
Знаете ли, че оцветените в топли слънчеви цветове плодове и зеленчуци са доказано полезни за здравето? Причината за тяхната полезност се крие в каротеноидите и мастно разтворимите пигменти, които те съдържат. Червените, оранжеви и жълти плодове, както и някои тъмно зелени са най-богатите естествени източници на каротеноиди, които предпазват организма от болести и подсилват имунната система.

Свободните радикали, които телата ни образуват променят ДНК структурата и клетъчните мембрани и са пряко свързани с процесите на стареене и развитието на раково заболявания.

Шестте най-мощни каротеноида, които ни помагат да се предпазим от атаките на свободните радикали са Ликопен, Лутеин, Зеаксантин, Астаксантин, Алфа каротин и Бета каротин.

Ликопенът е червен пигмент, който оцветява в червено съдържащите го плодове и зеленчуци. Той е признат за един от най-мощните антиоксиданти. Съдържа се в доматите, червените чушки, розов грейпфрут, папаята и сортовете оранжеви пъпеши.

Лутеинът е жълтият каротеноид, който подобрява зрението и състоянието на кожата. Той помага и за намаляването на мускулната дегенерация с напредването на възрастта. Спомага за увеличаване на хидратацията на кожата, предпазва от вредните ултравиолетови лъчи и поддържа еластичността на кожата. Лутеинът се съдържа най-много в прасковите, мангото, портокалите и сушените сини сливи.  

Зеаксантинът е побратим на лутеина защото също способства за подобряване на зрението, предпазва от образуване на катаракта и и предотвратява възрастовите изменения в зрението.
Филтрира UV лъчите и предпазва очите от силната слънчева светлина. Зеаксантин има най-много в спанака, грахът, зелето, морковите, броколите, брюкселско зеле, киви и пъпешите от сорта Медна роса.

Астаксантинът е ярко червеният пигмент, който оцветява вид малки водорасли, които са храната за множество морски обитатели. Именно с неговото консумиране се обяснява червеният цвят на някои миди и червеното месо на сьомгата и скаридите.  Астаксантинът е антиоксидант, който предпазва имунната система и способства за изграждането на антитела срещу вирусите. Хранителните добавки с астаксантин повишават добрия холестерол в кръвта и намаляват нивото на триглицеридите.  Астаксантинът се съдържа най-много в сьомгата, скаридите, пъстървата и омарите. 

Алфа и Бета каротеноидите известни още като витамин А  са съединенията, които се превръщат в ретинол, за да могат да се усвоят от организма. Те подпомагат репродуктивните човешки функции, стопират нашествието на свободни радикали в организма  и подсилват имунната система. Бета каротинът е по-мощният антиоксидант, защото съдържа двойно повече провитамин А. Неговата роля като защитна стена за стареене на кожата е доказана.
Алфа и Бета каротеноидите се съдържат в морковите, доматите, тиквата, зеления фасул, спанака и сладките картофи. 

Всичко горе изброено до тук описва полезните свойства на каротеноидите, но с тях не бива да се прекалява. Специалистите предупреждават, че при прием на прекалено много Бета каротин може да се стигне до състояние наречено каротенодермия - жълто оранжев тен на кожата.
С приемането на хранителни добавки съдържащи Бета каротин, не бива да прекаляват и пушачите и любителите на чашката, защото се повишава рискът от развитие на сърдечно-съдови болести и ракови заболявания. 

Полезен съвет: Добавяйте растителни мазнини към цветните храни! Мазнините са необходими за да свалите тяхната мастноразтворима мембрана. Чудесни за целта са зехтинът и ядките, с които щедро можете да подправяте соите салати. 



0 коментара to “Защо са полезни ярко оцветените храни ”

 

Информационен блог за жените Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates